dimecres, 9 de març del 2011

Pitus Finesos!

Pitus en tant que instrument de vent, no sigueu malpensats, que ja sé que us encanta!!

Avui us presento tres instruments de vent que de moment he estat tocant (amb més o menys gràcia) i que son de la tradició finesa.


Flautes d'harmònics :
Instrument llarg i prim amb tres forats: el de bufar, el bisell i el de sota de tot i que pot estar en diversos tons. Els seu funcionament és bastant senzill: A partir de la pressió d'aire busques i fas sonar els diferents harmònics naturals de la fonamental. A més tapant el forat de sota de tot trobes una altra sèrie harmònica, un to per sota. Per tant en resulta la escala d'harmònics naturals. Us deixo amb una foto d'un model en Fa i un altre en Re.

Cançó noruega



La Flauta d'en Teppo. "paimensoittu" Teppo Reppo va ser un virtuós de la música folk i tradicional de la carèlia, una regió culturalment diferent a cavall entre rússia i finlàndia, d'ell es van recollir diferents tonades i diferents gravacions i diferents instruments. Aquesta és una còpia d'un dels seus models de flauta. Tenia la costum de tocar amb dues flautes a l'hora! (com algun flabiolaire antic que anava tocant als trens per guanyar quatre rals)

La Flauteta aquesta podriem dir que esta afinada en do, però com el flabiol català, té dues notes "extres" el Sibemoll i el La per sota, per tant sembla que esta afinada en un La Frigi amb la sisena major... JAJA


Una de les Tonades d'en Teppo!



Mankeri i Liru

Instruments de canya simple el Mankeri és cilíndric i el Liru el cònic. Desgraciadament la tradició d'aquests instruments i estan Reconstruits i Recuperats.

Ambdos estan afinats en Re Major.

El Mankeri que és cònic la "segona octava" de fet és una dotzena (8a + 5a) com el clarinet, per tant, hi ha una sèrie de notes que no es poden fer.

El Liru en canvi, com que és cònic hauria de produir la octava. però AILAS! dona una 9a!!!! A la foto hi ha el Liru i dos mankeris i a sota, el detall de l'embocadura!




Canço de Jou-Hiko amb el Mänkery





2 comentaris:

  1. Em fa molta gràcia la Teppo Reppo!!! I tu no en toques dues a la vegada? eh eh ?

    Pregunta al canto, aquests instruments són de propietat teva o són préstecs?

    Altres preguntes, quina relació hi ha entre el liru i el mankeri? Són de diferents zones? Perquè el mankeri te mes forats?

    ResponElimina
  2. segueixo amb el meu dubte existencial d'un post anterior sobre el possible diferent ús social dels pitus (pels probables diferents morfologia i ús social dels espais públics?)
    amen

    ResponElimina