dimarts, 1 de març del 2011

kansamusiki

Que vindria a ser música tradicional/folk en finès.


Gairebé porto dos mesets aquí i, crec que, mica a mica entenc una mica què és la música folk finesa.


D'entrada la diferència entre folk i tradicional, si més no a la traducció a l'anglès, no la fan. El que sí que fan és classificar la música en dos grans grups al que se li suma un tercer.

Kalevalamusic.
Vindria a ser allò més antic i "original". El Kalevala és una col·lecció de poemes èpics. A part d'aquesta part cantada, hi ha diferents instruments que arriben fins a principis de s.XX amb repertoris propis: Jouhiko i Kantele.
A més d'aquesta època hi ha diferents instruments de vent: flautes, flautetes, canyes a l'estil de xeremia, i dos instruments de canya simple rudimentaris: mankeri (cilíndric) i liru (cònic). (us prometo una aproximació més gran a aquests instruments.

Pelimani
L'altre tradició que tenen és la música lleugera del XIX estesa per tot Europa: mateixos gèneres però amb diferents variacions, i un gran gènere predominant: La Polska (amb S!! polSka). Els instruments canvien: el kantele evoluciona molt, i apareixen violins, acordions i clarinets!

El tercer grup vindria a ser el "Folk-Contemporani". És tot el que es fa avui dia, prenent com a models melodies i instruments dels dos grans estils i, amb noves composicions i harmonies una mica més complexes.



No em feu gaire cas, no n'estic 100% segur, una breu aproximació.

Us deixo amb un video d'aquest folk contemporani!

Värttinä


5 comentaris:

  1. Bé, Manu, bé! Volem aquest aprofundiment en els instruments que ens has promès! hehehe


    Per cert, m'encanta Värttinä!!!

    ResponElimina
  2. Veig que, a diferència dels teus coneguts, tu eres l'únic que no coneixies a Värttinä.

    Per cert, què seria el què feia Värttinä a la primera època? Pelimani?
    http://www.youtube.com/watch?v=KvnDbkIgrpk

    ResponElimina
  3. m'agrada aquest apunt de musicologia comparada:
    1.- hi ha paral.lelismes amb la tradició musical llatina?
    2.- la manca de gralla o equivalent té relació amb el diferent ús de l'espai públic?
    3.- finalment, el folk contemporani "rescata" o aprofita la Kalevalamusic
    4.- Värttinä és el grup del video'

    apa seguim esperant amb deklit els teus sempre esplèndids comentaris i reflexions amen

    ResponElimina
  4. ull: el tercer punt és pregunta, no afirmació

    ResponElimina
  5. @Alvaro: Jo crec que si que a la primera època Värttinä feia Pellimani, ja que es cenyien més a les tonades del kalevala i tenien un punt més folklòric (eren diverses cantants, la instrumentació no solia anar amplificada i diria inclús que hi havia ballarins, ja que em sona haver vist un video de la primera època... vaja que era una mica rollo esbart, però sense música en llauna)

    @Juli: en quant al punt 3, diria que l'aprofita, ja que el kalevala ja està rescatat des de fa dècades... si és que no fa més de 100 anys... Ja que un home anomenat Elias Lönnrot, es va dedicar a compilar les diferents parts d'aquesta epopeia (que tant constava de poemes com poemes musicats) durant la primera meitat del segle XIX. Ara el que es fa és que es que s'aprofiten aquests poemes musicats per fer el "folk modern".

    ResponElimina