dijous, 27 de maig del 2010

Històries gralleres

Potser que algun de vosaltres conegueu un grup de grallers mític.


Aquests son els Romeas, i eren del Vendrell, Baix Penedès.

Tot fent un treball he pogut riure amb un parell d'anècdotes que en Joan Tomàs i en Joan Amades varen recollir.

Avui però, només us explicaré d'on ve el nom...

Fa molts anys, es va estrenar una obra al teatre Romea de Barcelona, que en una escena requeria la participació d'uns grallers ja que es volia crear el màxim ambient possible de Festa Major.
Per fer-ho el director o el escriptor de l'obra va decidir llogar un grup de grallaires, com que aquest era del Vendrell, va contractar dita colla, els Romeas.
Aquests un cop havien acabat la "lloga" van decidir quedar-se amb el nom del teatre de Barcelona, per així obtenir més reconeixement...

El seu timbaler, en Francàs, és un personatge curiòs, entre moltes de les anècdotes que Joan Tomàs i Joan Amades van recollir, n'hi ha una de curiosa que parla del Ball de Diables del Vendrell i de sun fill.
En Francàs havia estat requerit tot sovint per anar a tocar amb el Ball de Diables del Vendrell, però sempre hi va refussar (segons Tomàs i Amades) perquè trobava el ball una pocasoltada!
Ara bé! el seu fill, ja pare de família quan va passar l'anècdota, va explicar a Tomàs i Amades, que ell era el tabaler de dit ball, però que la condició que havia de mantenir l'anonimat de la seva persona. D'aquesta manera va aconseguir amagar al seu pare que ell era el tabaler del ball de diables.

Els Romeas. Foto extreta del blog de l'Adrià Grandia! http://adriagrandia.wordpress.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada